search icon

    Blog

    Afvalkalender maken in 2 stappen? Een gemakkelijke klus!

    Geschreven door Remco Wagener Inzameling

    Nieuwe afvalkalenders maken is een hele klus. Als werkvoorbereider slokt het gemakkelijk een groot deel van je werkzaamheden op. Je moet per fractie zorgen dat alle inzameldagen per wijk kloppen en dat het uiteindelijk een logisch geheel wordt. Een hele puzzel! Tel daarbij op dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van Excel sheets, waardoor fouten snel gemaakt zijn. Gelukkig kan het gemakkelijker en sneller. Welke stappen je daarvoor ondernemen moet, lees je in dit blog. 

    Stap 1: de voorbereiding

    Maak je nu gebruik van Excel sheets om informatie over inzameldagen en fracties bij te houden? Dan wordt het tijd om over te gaan op een gemakkelijkere weergave. Naast het feit dat Excel bestanden foutgevoelig zijn, werkt het sneller om een digitale kaart te gebruiken. Deze dient als makkelijke voorbereiding voor het maken van je afvalkalender.

    • Start met het in kaart brengen van het gebied digitaal. 
    • In deze kaart kun je vervolgens lijntjes gaan trekken: wat zijn wijken waar het afval wordt opgehaald?
    • Hieraan kun je frequenties toevoegen en voeg je natuurlijk ook per fractie toe op welke dag het afval wordt opgehaald. Dat invoeren kun je heel precies doorgeven. Denk aan ‘het ophalen van de gft op maandag in de oneven weken’.

     

    Inzamelgebieden visueel

     

    Door het trekken van deze lijnen op een visuele kaart en ze samen te voegen met de frequenties en fracties, krijg je een compleet overzicht van je inzamelroute. De software geeft aan of er per ongeluk straten dubbel zijn gedaan of niet kloppen. In één oogopslag weet je dus hoe het gebied ervoor staat. Hierin kun je ook gemakkelijk aangeven op welke dagen het vuilnis op een andere dag wordt opgehaald. Zo haal je bijvoorbeeld eenvoudig de Kerstdagen uit je planning en zorg je dat inwoners weten dat ze hun afval twee dagen later aan de straat moeten zetten. 

     

    Stap 2: uitvoer

    Door naar de uitvoer. Nadat jij handmatig hebt ingevoerd hoe de inzamelgebieden eruit zien, kun je met één druk op de knop een afvalkalender in elkaar draaien. Hierbij maakt het niet uit of je samenwerkt met drukkers die jouw kalender op papier zetten, of met partners die hem digitaal voor je online zetten. De kolommen die de partij nodig heeft met wie jij samenwerkt, zijn namelijk zo aangepast. Dat scheelt veel werk met het klaarmaken van de bestanden. 

     

    Digitale afvalkalender

     

    Jouw 3 grootste voordelen

    Kalenders in de maak? Mooi! Dankzij het gebruiken van handige software realiseer je namelijk een flink aantal voordelen voor jezelf, de organisatie en inwoners van een gemeente. Denk hierbij aan:

    • Alle tijd die het je scheelt. Het maken van afvalkalenders kan wel een maand duren, terwijl je op deze manier met een paar dagen klaar bent.
    • Besparing van geld. De data voorbereiden voor een externe partij kostte eerder een paar dagen, waar je het nu met één druk op de knop regelt.
    • Minder klachten vanuit burgers. Door handige software vermijd je fouten in de planningen. Hierdoor beschikken inwoners over kloppende gegevens en worden fouten in het ophalen en aan de weg zetten van afval verminderd. Zo kun je de foutmarge omlaag brengen van vijf naar minder dan één procent.
    •  

    Aan de slag: de gemakkelijke afvalkalender

    Werk je voor de werkvoorbereiding al met Jewel Inzameling? Ga aan de slag met de functionaliteit in de webapplicatie. Werk je nog niet met Jewel? Bekijk onderstaande productsheet en ontdek wat Jewel Inzameling te bieden heeft voor jouw organisatie. 

    Productsheet Inzameling cover

    Download de productsheet

     

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen