search icon

    Nieuws

    Hoe chauffeurs bij Gemeente Utrecht omgaan met digitalisering in Inzameling

    Geschreven door Koen Dijkhuis Inzameling, Nieuws

    Hoe hebben de chauffeurs bij Gemeente Utrecht Jewel Inzameling ervaren en opgepakt?

    Deze vraag werd gesteld tijdens het webinar ‘Gebiedsnavigatie en samenwerking tussen planner en chauffeur’. Ruben Frank, Data Analist bij Gemeente Utrecht, deelde daarop zijn ervaringen.

    Ruben:
    Wat vooral belangrijk is: de introductie van de applicatie en het kenbaar maken aan de chauffeurs waarom we met deze applicatie werken. Anders krijgen zij namelijk het idee dat het een controlemiddel is.

    De app is uiteindelijk een veredelde papieren kaart. Het is geen routenavigatie, maar gebiedsnavigatie en dat biedt een aantal voordelen:

    • In 4 weken hebben we de hele vloot operationeel gekregen. Dat komt met name doordat onze chauffeurs geen gevaren zagen in de software. Ze zagen de toevoeging voor hen erin.
    • En die toevoeging zit in het normaliseren van de P90-norm op gebiedsniveau. Daar is de chauffeur ook bij gebaat, want die wil ook dat het gebied gelijk is op basis van tijd, gewicht en aantallen. We hebben nu een soort controlemiddel voor als er meldingen komen. Hierdoor komt het niet altijd op het bordje van de chauffeur, omdat we dus weten dat zij in die straat geweest zijn. Dat is dus een stukje bescherming richting de chauffeur.
    • Het derde punt is simpelweg het afhelpen. We zagen in de praktijk dat collega’s elkaar dan wel hielpen, daarvoor belden we dan even, maar dan misten we vaak nog een stukje. Nu zien we dat wanneer meerdere chauffeurs in één gebied gaan inzamelen, we inzicht krijgen in wat er daadwerkelijk is ingezameld. Onze chauffeurs hebben gezien dat dat een meerwaarde biedt.
    • We zijn ook minder afhankelijk van wijkkennis, want je kunt een chauffeur op gebieden zetten die hij niet kent. Hiermee heb je dus een hulpmiddel om dat gebied volledig te rijden.

    Screenshot webinar

    Helder, klinkt goed. Ik vroeg me nog wel af hoe je dat bij de chauffeurs geïntroduceerd hebt.

    Ruben:
    Ik wilde eerst zelf de software goed kennen, dus ik heb er zelf mee getest. Daarna heb ik een plenaire bijeenkomst gehouden waarin ik via een PowerPoint presentatie de schermen en knoppen van de app heb laten zien. In kleine groepjes zijn we de software toen gaan doorlopen en daarna zijn de chauffeurs daarmee gaan starten. Ik was daar eigenlijk zelf altijd bij aanwezig voor wanneer het niet goed ging. Dan ging ik zelf naar de wijk toe om de chauffeurs in de cabine te helpen. Dat heeft geholpen bij de introductie.

    Koen Dijkhuis, productmanager Inzameling bij Jewel:
    Er was bij de Gemeente Utrecht wel een bepaalde scepsis, aangezien er eerst met routenavigatie was gereden en daar liepen dingen wat moeizaam. Juist met deze app en met veel aandacht van Ruben en de rest van het team vonden de chauffeurs het vertrouwen in een app weer terug.

    Ruben:
    Dat klopt. Min of meer was het ook de barrière bij de start door de routenavigatie. Dan denken de chauffeurs: we krijgen wéér een app, en wat zou dit dan worden? Vanuit de chauffeur is dit natuurlijk begrijpelijk. De start vraagt gewoon om een goede begeleiding. Zorg daarom zelf dat je de kennis hebt over het systeem en dat je weet waar die chauffeur nou eigenlijk mee op pad gaat. Help hem onderweg.

    Benieuwd wat Jewel Inzameling voor jouw organisatie kan betekenen?

    In onze productsheet vertellen we je hoe onze applicaties werken. Vul je gegevens in en we sturen de productsheet direct op. 

    Download de productsheet

     

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen